Киянку звільнили з роботи через вагітність. Фахівці кажуть, що такі випадки не поодинокі

Киянку звільнили з роботи через вагітність. Фахівці кажуть, що такі випадки не поодинокі

Жінка оскаржуватиме звільнення у суді.

Медсестра приватної медичної клініки у Києві оскаржуватиме у суді звільнення з роботи через вагітність. Жінка скаржиться на тиск керівництва, яке змусило написати її заяву на звільнення. Юристи констатують, що це часта картина у працюючих майбутніх мам, а скарг на неправомірне звільнення вагітних в Україні більшає, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Медстра Віола залишилася безробітною в делікатний для жінки період."Мені було прикро через те, що я віддала 2,5 роки", - каже жінка. Маніпуляційною медсестрою в приватній столичній клініці вона працювала останні два роки. Роботи каже не боялась, але коли завагітніла вирішила цього не приховувати.

У клініці, де працювала Віола, коментувати офіційно звільнення нам відмовились. Неофіційно в особистому спілкуванні в соцмережах керівниця клініки запевнила, що тиску не було. "Некоректна поведінка вагітної, яка в пориві злості сама написала заяву. У нас немає жодного прояву дискримінації", - каже вона.

Натомість у чоловіка вагітної є запис розмови з шефинею дружини одразу після звільнення, де та визнає, що Віола писала заяву на звільнення не за власним бажанням: "Людина не виконувала роботу і ми терпіли доти, поки могли. Її стан тут ролі не відіграє".

Звільнення через вагітність: через незнання своїх прав жінки при надії змушені покидати роботу

Звільнення через вагітність: через незнання своїх прав жінки при надії змушені покидати роботу

Звільнена з роботи, бо вагітна. В Україні дуже часто працюючі дівчата при надії не знають своїх прав. Роботодавці такі ситуаціі не коментують, а юристи майбутнім матерям наполегливо радять не підписувати жодні заяви під тиском. "У нас в країні є така ситуація, що дійсно звільняють у зв’язку з вагітністю, шляхом доведення до тієї ситуації, що вагітна жінка пише заяву", - каже адвокатка Анна Кухарчук.

Юристи нагадують про права вагітних: забороняється будь-яке звільнення вагітної жінки за ініціативи роботодавця, окрім такої підстави як повна ліквідація підприємства; у будь-якому разі права можна поновити через суд, а також накласти санкцію на роботодавця шляхом виходу з інспекційним відділенням органу Держпраці.

Радять вагітним при конфлітній ситуації із керівництвом брати тимчасову відпустку, збирати докази тиску і навіть після написання такої заяви наступного дня можна вийти на роботу і заява буде вважатися недійсною.

Віола важко пережила звільнення, ледве не втратила дитину і згаяла час зі зверненням до суду. Після кількох відмов у роботі виявила, що при надії ще й неможливо працевлаштуватися на нову роботу.

Юристи визнають, що вагітність - це не причина відмови в працевлаштуванні, але роботодавці неофіційно часто уникають наймати вагітних.

Кореспондентка ТСН Світлана Березівська.

Повʼязані теми:

Наступна публікація