Киянин збирає стародавні цеглини і колекціонує їх у гаражі

Киянин збирає стародавні цеглини і колекціонує їх у гаражі

У квартирі чоловіка теж є одна стіна, викладена з цегли зі Львова.

Киянин Олександр Таращук має незвичне захоплення — він колекціонує цеглу. І лише ту, що має маркування, завдяки яким він вивчає, хто та коли виготовив цеглину. Інформації чоловік вже назбирав на цілу книгу "Із чого збудований Київ". 

Де колекціонер зберігає стародавню цеглу та що з нею можна зробити, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Олександр колекціонує цеглу вже з десяток років. Ідея зародилася, коли хотів оригінально оформити новопридбаний гараж. Нині це приміщення він позиціонує як так званий музей. 

У пошуках артефакту Олександр Таращук не оминає жодне історичне місце, особливо, коли там розпочинається реконструкція. На вулиці Великій Житомирській, яка є однією із найдавніших у Києві, досі стоїть будинок, споруджений ще наприкінці ХІХ століття. Тож і під землею можуть бути артефакти. 

Незвичне захоплення: киянин колекціонує марковану цеглу

Незвичне захоплення: киянин колекціонує марковану цеглу

Це підтвердив Олександр Таращук, котрий знайшов там цеглину з клеймом. Пан Олександр одразу миє знахідку, щоб роздивитися напис. Як виявилося, знайденій цеглині вже років сто.

Кожну цеглину Олександр реставрує. Каже, що використовує сажу з водою. Усі стародавні знахідки Олександр колекціонує у своєму гаражі, який усередині більше нагадує музей. 

Скільки назбирав цегли, вже й не рахує. Зізнається, що для нього важлива не кількість, а якість, бо ж кожну цеглину досліджує: хто, коли й для чого її виробляв. Інформації назбиралося стільки, що видав книжку "Із чого побудований Київ". 

У гаражі нині всі стіни закладені цеглою з клеймами, а на одному боці представлена київська цегла кінця ХІХ століття. Водночас на іншій — цегла з Правобережної України.

Цеглою зі Львова ще часів польської держави закладена й одна стіна у квартирі киянина. Дружина захоплення коханого підтримує. 

Зазначимо, раніше Володимир Собцов теж підбирав стародавню цеглу і збудував із неї цілу браму, яку можна побачити біля його будинку на пагорбі, що височіє над Подолом. Її назвав "Брамою пам'яті київських цеглярів", каже, тоді майстри працювали на совість і термін служби цієї цегли — з пів тисячі років.  

Повʼязані теми:

Наступна публікація