"Кияни! Збережімо каштани!": столичні активісти борються проти забудови Сирецького гаю

"Кияни! Збережімо каштани!": столичні активісти борються проти забудови Сирецького гаю

Фото: ТСН.ua

Забудовник стверджує, що всі документи - законні.

Протистояння за майже сторічні каштани в столиці. Урятувати від забудови "Сирецький каштановий гай" у Києві вимагали під стінами КМДА.

Гаряче було і в самому гаю. Там місцеві жителі ламали паркан, який, поки люди були в міськраді, встановив забудовник, йдеться в сюжеты ТСН. 19:30.

"Таких місць, власне, у Києві особливо і не знайдеш. Дерева міцні, здорові, попри свій вік", - кажуть мітингувальники. 

Каштановий гай - це сквер на вулиці Ризькій навпроти приватних будинків. За генпланом, кажуть його захисники, це зелена паркова зона. А відтак будівництво тут заборонене.

Історії протистояння його забудові більше десяти років. Ще за часів мера Омельченка його розділили на 10 ділянок і продали у приватну власність під виглядом звалища. Одну з ділянок Верховний Суд згодом повернув у власність міста, нині триває суд по іншій. Так має бути з усієї територією - кажуть місцеві мешканці.

Серед каштанів тим часом вже будка з охороною, біотуалет і паркан.

Віра Олександрівна впродовж 15 років є незмінною учасницею всіх протестів на захист каштанів. Їх у 51-му році, зокрема, садив її тато. Каже, різати дерева не можна, оскільки це - зона для відпочинку.

У сквері - близько трьох сотень каштанів, кожному з яких 70 років. Цю красу підтримують кілька десятків молодших місцевих мешканців.

"Ми повинні боротися за цей парк. Це крадена у міста територія зеленої зони. Звертатимемося, будемо скаржитися і не віддаватимемо. У нас немає варіантів жодних", - додають демонстранти.

Паркан не встоює довго: його ламають й відносять до яру. Мітингувальники сваряться з представником забудовника. Той викликає поліцію.

Сам забудовник розказує ТСН - купив 10 соток місяць тому у приватного власника. Мріяв про приватний будинок для своєї родини. З його документами все законно. Усе детально перевіряли його юристи. У парку немає природоохоронного статусу, і за Держкадастром це приватна власність.

Щодо дерев, каже, думав максимально їх зберегти, тому і тут обирав будуватися. Однак, люди його навіть слухати не схотіли. А що поставив паркан - є на те, каже, дозвіл Кабміну.

В КМДА протестантам на зустрічі пообіцяли, що їхній гай захищатимуть, й розказали, що доручили прокуратурі розібратися із ситуацією. Адже знайшли порушення при давньому виділенні землі приватним власникам.

Власник ділянки каже, що готовий до суду, хоча вже й не знає, чи радий таким сусідам.

Київські активісти борються проти забудови "Сирецького каштанового гаю"

Київські активісти борються проти забудови "Сирецького каштанового гаю"

Повʼязані теми:

Наступна публікація