Кияни ігнорують небезпеку на пляжах, бо не звертають уваги на червоні прапорці

Кияни ігнорують небезпеку на пляжах, бо не звертають уваги на червоні прапорці

Їх відпочивальники плутають із позначками рятувальників або декором.

У Києві напередодні вихідних заборонили купатися на всіх пляжах. Вода забарвилася в зелений колір через цвітіння водоростей, а на відпочинкових зонах підняли вгору червоні прапорці, що сигналізують про небезпеку, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Однак у 30-градусну спеку киянам не до прапорців – вони поспішають освіжитися у воді. Влада розраховує, що заборонний сигнал зрозумілий усім, але журналісти перевірили, що його сприймають як завгодно, але тільки не так, як треба. "Де написано? Чому я про це не знаю?", - дивуються відпочивальники.

На пляжах Києва заборонили купатись через цвітіння води та підвищення вмісту кишкової палички

На пляжах Києва заборонили купатись через цвітіння води та підвищення вмісту кишкової палички

Систему різнокольорових прапорів у столиці запровадили минулого року. Зелений дозволяє купатися, жовтий не рекомендує цього робити і червоний – забороняє. "Вчора ми купалися, приходимо кожен день, не бачимо цих прапорів. Нам треба писати: заборонено купатися", - кажуть люди. У КП "Плесо" попереджають, що заборона не береться зненацька – цьогоріч вивішували червоні позначки через буревій, і от уперше через якість води. "По-перше, вчора дощ пройшов. Після дощу вода з вулиць потрапляє у водойми. А по-друге, нам прийшли рекомендації Держпродспоживслужби, що якість води не відповідає нормі за показниками", - розповів директор комунального підприємства Євген Кобан.

Улітку проби води беруть раз на тиждень. За останній час показники погіршилися у десять разів. "В усіх отриманих дослідженнях було знайдено позитивну паличку. Паличка – це бактерія групи "кишкова паличка", яка є індикатором погіршення стану води", - пояснив начальник ГУ Держпродспоживслужби Києва Олег Рубан. "Крім палички при такій забрудненості у воді можуть знаходитися різноманітні віруси, котрі можуть викликати захворювання, що протікають із ураженням шлунково-кишкового тракту, з інтоксікацією, високою температурою, нудотою", - розповіла завідувач інфекційного відділення Олександрівської лікарні Києва Тетяна Гайнутдінова.

Об'їхавши кілька пляжів, ТСН так і не зустріла жодного відпочивальника, хто чув би про небезпеку отруєння. Реагують пляжники хіба що на повідомлення з гучномовців. Заборона купатися діятиме принаймні до понеділка. Наступного тижня воду знову перевірять.

Як уже повідомлялося, у столиці жоден пляж не відповідає нормам й на усіх заборонено купатися. Екологічна ситуація і спекотна погода перетворюють воду в річках та озерах Києва на отруту, і така ситуація щороку погіршується. Проблемні пляжі в столиці позначають попереджувальними жовтими та червоними прапорами, однак відпочивальники на ці знаки не надто зважають.

Кореспондент ТСН Оксана Муляр

Повʼязані теми:

Наступна публікація