Із Добкіним, іконами і селфі: Києвом пройшов 15-тисячний хресний хід УПЦ МП

Із Добкіним, іконами і селфі: Києвом пройшов 15-тисячний хресний хід УПЦ МП

Прихильники Москви молилися за патріарха Кирила і Святу Русь.

Понад три тисячі поліцейських, восьмибальні затори через перекриті дороги і металеві рамки на тротуарах – так розпочався четвер для киян через річницю Хрещення Русі. На Володимирську гірку для спільної молитви звезли, за даними правоохоронців, близько 15 тисяч прочан УПЦ Московського патріархату, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Найкращі місця на Володимирській гірці прочани займали ще з ночі. Із собою брали найнеобхідніше – харчі, воду й ікони. Опівдні проща стає багатотисячною – у центрі паркуються десятки автобусів, дороги в середмісті перекривають для машин, а для пішоходів встановлюють металеві рамки. Поліція задля безпеки ще й обшукує. "Зброя, наркотики, вибухові речовини – а так усе можна. Ми сказали, що наша вибухівка – це молитва", - пояснили учасники акції.

Через Хресну ходу Московського патріархату Київ застряг у заторах

Через Хресну ходу Московського патріархату Київ застряг у заторах

Противникам Московського патріархату вдалося зустріти опонентів на підступах до гірки – кілька чоловіків із плакатами і прапорами вигукували свої побажання в бік організаторів: "Здохни, Москва!". Паломництво спостерігалося і серед професійних прохачів: поліцейські бачили, як їх розставляли вздовж ходи через кожні 5-10 метрів. Щоправда, більшість недужих "зцілювалися", щойно бачили телекамери.

До пам'ятника Володимиру привезли 11 чудотворних ікон. Їх швидко відгородили од простого люду, коли приїздить високе духівництво і їхні близькі впливові гості – депутат Михайло Добкін ревно цілує всі ікони, після чого робить селфі, слідом до ікон прикладається "православний олігарх" Вадим Новинський, далі Бойко і решта регіоналів. На молебень, кажуть організатори, запрошували президента і урядовців, але ті не приїхали.

Митрополит Онуфрій біля пам'ятника Володимиру Великому просить благословення для України, для вірян і для Московського патріарха Кирила. "Ми дякуємо святому князю Володимиру, що він зміг перевести народ з хижого в добрий, який зараз називається Свята Русь", - каже предстоятель УПЦ МП. Опісля молитви прочани рушають хресним ходом через центр Києва до Печерської лаври. На її терииторії віряни проведуть ніч. Однак заходи безпеки у центрі Києва не послаблюватимуть, адже в п'ятницю на Володимирській гірці вже молитиметься Київський патріархат.

Кореспондент ТСН Іван Гребенюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація