"Мешканці любили, а колеги заздрили": історія індуса-двірника, який помер у Києві за дивних обставин

"Мешканці любили, а колеги заздрили": історія індуса-двірника, який помер у Києві за дивних обставин

Чоловік завжди був готовий допомогти, утім в кризовий момент сам залишився без підтримки. Після лікарні він не зміг потрапити до єдиної нічліжки у підвалі, його знайшли мертвим в розваленому автобусі на вулиці, яку він прибирав.

37-річний індус Автар С. (Avtar S.) прибув до України близько трьох років тому з метою потрапити до ЄС. Він приїхав у пошуках кращої долі, але зустрів тут свою смерть. 14 січня його замерзле тіло знайшли на вулиці Героїв Космосу, 16, у Києві в розваленому автобусі. Чоловік був лише в тоненькій сорочці та одному кросівку. Того дня у столиці лютував 11-градусний мороз. Поліція розслідує цю справу за статтею "Вбивство" із додатковою кваліфікацією "Нещасний випадок".

За кілька днів до своєї смерті Автара госпіталізували в реанімацію з підозрою на аневризму, а вже через три дні він опинився на вулиці, де і помер.

Про дивні обставини смерті і його проживання в Україні ТСН.ua розповіли знайомі Автара С. та його рідний брат.

ОПИНИВСЯ В КИЄВІ БЕЗ ГРОШЕЙ І ДОКУМЕНТІВ

Після приїзду до України Автар проживав і працював у Львові. Підзаробивши грошей, він подався до Києва, звідки хотів повернутись додому. Утім, на столичному вокзалі його побили і обікрали. У нього забрали кошти і документи, тож чоловік опинився просто неба у чужій країні.

"З вокзалу він сів на трамвай і опинився у нас на Колібрісі. Там йому допомагали харчами", - розповідає нам волонтерка Ірина.

У цьому районі чоловік знайшов допомогу небайдужих людей і неофіційно працевлаштувався двірником. Мешкав він у підвалі, який виділив йому ЖЕК. Місцеві кажуть: чоловік був добрим і завжди усім допомагав, через що знайшов прихильність в очах жителів і заздрість та ненависть у деяких своїх колег.

"ОДНІ ЛЮБИЛИ, А ІНШІ ЗАДЗРИЛИ І НЕНАВИДІЛИ"

"Він прибирав два будинки, йому ЖЕК дав ключі від підвалу. В цьому підвалі, де раніше лазили щурі, небайдужі люди зробили ремонт і опалення. В основному ним опікувалась 86-річна пенсіонерка. Вона щодня готувала йому їсти. Її діти, які проживають за кордоном, віддавали йому побутову техніку і брендований одяг. І деякі двірники йому заздрили, а деякі конкретно ненавиділи, адже йому допомагають, а вони теж такі. А йому насправді допомагали, бо він хорошим був, усім допомагав і мені теж", - розповідає Ірина.

Підвал, в якому жив Автар

"НІКОЛИ НЕ ВІДМОВЛЯВ У ДОПОМОЗІ"

Мешканці будинків, які обслуговував Автар, теж добре відгукуються про нього.

"Автар з'явився у нас більше року тому. Підпрацьовував у місцевому ЖЕКу. Всі про це говорили. Зазвичай, це були "чорнові" роботи: прибрати сміття, почистити підвал. Мешкав також у підвалі (як я розумію, нелегально). Ніколи не відмовляв у допомозі і місцевим мешканцям: чи щось віднести важке, чи допомогти з візочком мамі з дитиною. За це його люди підгодовували. Дуже добрим був і привітним", - розповідає нам місцева мешканка Олена.

Інша мешканка району Інна, яка також була знайома з Автаром, розповіла, що зароблені гроші на себе він взагалі не витрачав: все відправляв своїй родині до Індії.

"За роботу йому таки щось платили, може, кілька тисяч гривень. Але він їх не витрачав. Перераховував своїй родині, яка мешкає в Індії. Ще у нього є рідний брат, який працює у Німеччині", - розповіла нам Інна.

За словами волонтерки Ірини, в Індії у нього ще залишись мати і сестри. Чоловік не жалівся на малий заробіток і був радий тому, що мав, каже Лада Єлоскова.

"Весь цей час його обирали, віддаючи приблизно 20% зарплатні. Але він і цьому був радий. Зарплата в Індії і того менша. Йому виділили убогий підвал. Який завдяки небайдужим перетворився в житлове приміщення", - розповіла Лада Єлоскова.

ЩО ПІШЛО НЕ ТАК?

За словами мешканки вул. Богатирської Олени, зміни почалися десь з пів року тому, коли до Автара почали навідуватися місцеві гуляки і приносити йому спиртне.

"Почали його споювати горілкою. А одного разу побили сильно. Відтоді він почав періодично непритомніти", - каже жінка.

Волонтерка Ірина розповідає, що чоловік міг випивати, але алкоголем не зловживав.

"До приїзду в Україну він не вживав алкоголю через релігійні переконання. Тут почав пити, але, як звичайний українець, кілька разів на місяць. Це не означає, що він багато випивав, малої кількості було достатньо. Він не зловживав, тим більше, що мав проблеми із судинами. Не можна сказати, що він пив, бо інакше на роботі його б ніхто не тримав", - запевняє волонтерка.

Ірина також підтверджує, що у чоловіка були проблеми із здоров'ям. За її словами, у нього були хворі судини, а після побиття на київському вокзалі з'явились ще й епілептичні напади, утім бували вони нечасто.

"Він не міг ходити, і до нього покликали лікаря, який сказав, що у нього проблеми із судинами на ногах і потрібно оперувати. Звісно, дали мазі і ліки, але хто його буде оперувати? Робота у нього важка, робота у мороз, постійно на ногах, його ще й кілька разів били. Але він завжди і в дощ, і в холод ходив на роботу й добросовісно її виконував", - розповідає Ірина.

ГОСПІТАЛІЗАЦІЯ ДО РЕАНІМАЦІЇ

10 січня Автар не вийшов на роботу. Пенсіонерка, котра дбала про нього, чекала його на щоденний обід о 12:00, утім він не прийшов і на дзвінки не відповідав. Як виявилось, йому стало зле.

"Він називав її мамою, вона подзвонила до нього вранці, він не відповів. Виявилось, що він не виходив вранці на роботу. Тоді вона передзвонила до інших двірників, вони прийшли і викликали швидку, коли він вставав, то ще вдарився головою. Того дня, коли його госпіталізували, він не був п'яним чи напідпитку, це підтверджують двірники, які були з ним. Також його б не забрала швидка, якби він був у стані алкогольного сп'яніння, а залишили б його проспатись", - додає вона.

За її словами, чоловіка госпіталізували до реанімації у Київську міську клінічну лікарню швидкої медичної допомоги, що на вулиці Братиславській, 3 з підозрою на аневризму. Утім вже через 3 дні з незрозумілих обставин він опинився на вулиці.

фото / Київська міська клінічна лікарня швидкої допомоги

"Швидка, яка його забирала, сказала, що це аневризма, і я в це вірю, бо бачила його руки і ноги, вени були чорні і просто повилазили. Два дні він був непритомним. Він був наче у відділенні з серцево-судинними захворюваннями. Його прокапали і парадокс в тому, що мені сказали, що його перевезли в токсикологію. Хоча він не вживав наркотиків і не був у стані алкогольного сп'яніння. Його б тоді не забрали. Тоді запитання, чому не одразу в токсикологію, а в загальну реанімацію?", - розповідає Ірина.

"МАРОДЕРСТВО У ПІДВАЛІ"

"Коли його тільки госпіталізували, хтось вже почав мародерствувати в його речах, забрали подаровані телефони, техніку, обігрівачі", - каже волонтерка.

За її словами, ключі до підвалу, де мешкав Автар, були у працівників ЖЕКу.

"У день госпіталізації, коли жінка, яка опікувалась ним, зателефонувала до робітників, тоді до неї прийшли двоє двірників і майстриня ЖЕКу. У них були ключі, але вони не хотіли їх шукати. І вони попросили у тієї жінки ключі і вона їм їх дала. А Автара забрала швидка без ключів, непритомного, в одному кросівку, джинсах і тоненькій сорочці, в чому він і помер", - розповідає Ірина.

Автобус, в якому знайшли обледеніле тіло чоловіка

ДЕНЬ СМЕРТІ

Після трьох днів госпіталізації Автара начебто помітили на Колібрісі, тим часом у лікарні сказали, що він нібито у них, каже волонтерка. Як саме він дістався до місця проживання, і чому хворого чоловіка відпустили з лікарні - з'ясовуватимуть правоохоронці.

"Його нібито помітили на Колібрісі. Його "мама" каже, що не може бути, щоб він сам доїхав з Братиславської, 3. Я тоді зателефонувала в лікарню, де мені сказали, що він не готується до виписування. Усі засумнівались. Але все одно, почали його шукати. Його нібито бачили, що він пробував зігрітись з якоюсь пляшкою горілки, але цю інформацію ще треба перевірити, бо це сказав чоловік, який сам зловживає і часто бреше. Виходить, що на цьому ж Колібрісі в наливайці йому просто голому, з перемотаною головою, в одній сорочці і одному кросівку продали цю горілку", - зазначає Ірина.

Волонтерка каже, що у такому вигляді Автара непритомним госпіталізували і в такому вигляді його помітили вже у районі, де він мешкав.

"Я так розумію, що, напевно, його привезла швидка, бо навряд чи він би доїхав сам. Бо лікарня розташована на правому березі, а він жив і працював у районі станції метро "Святошин". Це просто з правого на лівий берег Києва, і не один транспорт потрібно змінити. Мені здається, що його привезла швидка і викинула там, де забрала", - каже Ірина.

Утім чоловік потрапити до підвалу не зміг. Двері були зачиненими, а ключів у нього не було, каже волонтерка. Усі його речі, гроші і телефон залишились всередині.

Речі Автара залишились за зачиненими дверима

ТСН.ua намагався уточнити в лікарні, з яким діагнозом госпіталізували Автара і чому хворого відпустили з медзакладу, утім у персслужбі Київської міської клінічної лікарні швидкої допомоги відмовились коментувати, зіславшись на лікарську таємницю.

"ПІДВАЛ СТАВ ЦІКАВИМ ІНШИМ"

"Цю ситуацію можна було б вирішити, він би міг зателефонувати цій жінці, котру називав "мамою", могли б зрізати замки на підвалі. ЖЕК може сказати, що там просто було закрито, але ні. Коли його тільки госпіталізували, то вони усім його колегам сказали, нехай забирає свої манатки і провалює. Думаю, що одна з причин, чому його вигнали, це те, що підвал іншим двірникам став цікавим. І мені здається, що хтось з його колег, або він пішов у ЖЕК, бо це був робочий день, хтось йому сказав, що він не має ні роботи, ні житла. Він, звісно, міг подзвонити і попросити про допомогу, але мені здається, що цього разу він не захотів нікого турбувати. Він просто втомився, пішов в автобус, який стоїть біля будинку, який він прибирав, сів і помер", - розповіла нам Ірина.

Двері до підвалу, каже волонтерка, були зачиненими, а його речі вже розкрадали, коли він ще був у лікарні.

Нині старенька, яка піклувалась про Автара, ні з ким не спілкується, дуже переживає втрату. "Плаче днями і ночами, він їй як син був. Допомагав їй у всьому", - розповіла нам місцева жителька Інна.

Автобус, в якому знайшли чоловіка

Мертве тіло Автара знайшли 14 січня в закинутому автобусі. Така смерть чоловіка сколихнула місцевих мешканців, які бурхливо почали обговорювати трагедію в соцмережах.

"ЖЕКу стало зрозуміло що він втратить працездатність на невизначений термін. А їм такий варіант не підходить. Вони сказали що він звільнений, закрили підвал і забрали ключі. Але, він не шукав допомоги, він пішов до закинутого автобусу без вікон, що близько того будинку, який прибирав і помер. У разі великого морозу це не довго. Спочивай з миром, Автар, а ті, хто винен, хто оббирав тебе роками, хто залишив в небезпеці і зараз мародерствує, ділячи твої речі, подаровані тобі за життя, відповідатимуть перед Богом, і можливо перед законом", - написала Лада Єлоскова на сторінці "Борщагівка" у Facebook.

ТСН.ua звернувся до поліції Святошинського району, у пресслужбі нам розповіли, що за фактом смерті Автара правоохоронці відкрили провадження за статтею 115 Кримінального кодексу "Вбивство" із додатковою кваліфікацією – "Нещасний випадок".

У ЖЕЦі дільничному розповіли, що коли чоловіка забирала швидка, ключі у нього були, а з лікарні він прийшов сам. У поліції припускають, що, можливо, він ключі загубив.

"Змінювати кваліфікацію на "Залишення у небезпеці" у нас нині немає підстав", - пояснила нам пресофіцерка Святошинського управління Тетяна Мельник. Також вона додала, що, за словами дільничного, загиблий був хорошою порядною людиною, люди його поважали, він не пив, завжди приходив на допомогу.

У ЖЕКу правоохоронцям підтвердили, що чоловік, і справді, у них працював, але неофіційно. І жив у підвалі будинку, який прибирав. З начальником ЖЕКу поспілкуватися наразі не вдалося, на зв'язок він не виходить.

У розбитому автобусі Автара знайшли напівроздягненим і з перемотаною головою.

РОЗПОВІДЬ БРАТА ПОКІЙНОГО

Ми розшукали брата покійного Автара, наразі він мешкає у Німеччині. Чоловік розповів нам, що Автар 10 років працював в Дубаї, потім повернувся до Індії і після цього поїхав до України з туристичною метою. Тут у нього вкрали валізи, усередині яких був паспорт. Після цього він намагався заробити грошей і відновити документи, працював двірником.

"Мій брат провів дуже нещасливий період життя в Україні. В Києві, куди мій брат прилетів з туристичною візою, його валізи разом з паспортом вкрали. Я дізнався від його друзів, що він потрапив до лікарні, і потім помер на вулиці, але я не знаю, що з ним сталося. Співробітник посольства каже, що вони намагаються все з'ясувати, але вони не отримують відповіді від місцевої влади", - розповів брат покійного.

Востаннє чоловік спілкувався з Автаром в грудні 2020 року через інтернет-зв'язок. Про те, чи хворів його брат чи ні, він нічого не знав.

"Усю інформацію я отримав від його друга. Він сказав, що мій брат у лікарні непритомний", - сказав він.

Чоловік у великому відчаї, бо не може зв'язатися ні з поліцією, ні з ким, тримає зв'язок тільки з посольством.

"Я намагаюся через посольство Індії доправити його тіло в Індію. Я досі не маю чіткої нформації, щодо того, мертвий мій брат чи живий. Я досі чекаю на цю інформації. Це 6 день моєї комунікації з посольством, але я все одно хочу доправити його тіло до Індії, тому що моя сім'я має багато традицій, і ми хочемо їх дотримуватися", - розповів нам брат померлого.

Посольство Індії в Києві / Фото: kyivmaps.com

ТСН.ua звернувся у посольство Індії в Україні, аби з'ясувати усі обставини і дізнатися, чи ідентифікували тіло Автара, утім у відомстві нам розповіли, що наразі розслідування вони ще не проводили.

"Ще розслідування ми жодного не вели, посольство ще до нікого не зверталось. Поліція нас повідомила тільки вчора ввечері (18 січня, - ред.), тому ми не можемо нічого сказати з приводу цього питання, оскільки у повній мірі не володіємо інформацією", - прокоментували нам у посольстві.

Автори: Оксана Руда, Тетяна Величко, Світлана Несчетна, Лінда Хурані.

Повʼязані теми:

Наступна публікація