Історичну річку Либідь у Києві можуть "відродити" за 25 мільйонів гривень

Історичну річку Либідь у Києві можуть "відродити" за 25 мільйонів гривень

У столиці взялися ремонтувати одну з водних комунікацій міста.

Чиновники взялися за річку Либідь, яка стала каналізацією. Її 17-кілометрове русло пронизує Київ наскрізь, але здебільшого під землею, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Гідролог Віктор Вишневський підводить журналістів до Совки – найбільшого притоку ріки Либідь. Вода виривається з підземного колектора в районі столичної Либідської і одразу ж ховається назад – під землю. Щоби побачити берег, треба перетнути з-десяток залізничних колій. "Це дуже характерний ландшафт для річки Либідь", - каже знавець. Вода виходить на поверхню посеред сміття і бур’янів. Купатися в ній забороняють категорично – річка дуже брудна. Однак рибалити це ентузіастам не заважає. "Одного разу довелося навіть бачити, як рибалка ловить, збирає, і на моє питання, що ви з нею збираєтесь робити, він здивовано на мене подивився і каже: як що – таранку буду робить", - розповів науковець.

Київ витратить 25 мільйонів гривень на розчищення річки Либідь

Київ витратить 25 мільйонів гривень на розчищення річки Либідь

У липні річка піднялася на три метри – вище людського зросту. Такою вона стала через страшенну зливу в столиці. Затоплений центр Києва – один із наслідків забруднення підземної річки. Вона має приймати зливові стічні води і виносити їх у Дніпро, натомість сама не тримається берега. Та й бетонні береги її поступово пливуть – аварійних ділянок уже кілька.

Керманич комунального підприємства, яке опікується Либіддю, стежить за рухом річки на карті. Він обіцяє до нового року полагодити десяту частину русла, бо гроші в бюджеті на це є. "На цей рік приблизно 25 мільйонів", - каже він. Скільки коштуватиме вирішити всі проблеми річки Либідь, у мерії ще не рахували, але за найоптимістичнішими прогнозами це займе чотири роки і обійдеться мінімум у чверть мільярда гривень. Серед найгучніших планів – зробити на березі Либеді парк відпочинку.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація