Гроші на смітті: кияни у дворі влаштували сортувальну станцію і поповнюють його бюджет

Гроші на смітті: кияни у дворі влаштували сортувальну станцію і поповнюють його бюджет

Гроші на смітті: кияни у дворі влаштували сортувальну станцію і поповнюють його бюджет

Фото: pixabay.com

Перші дві тисячі пішли на освітлення

Побутова реформа в межах одного будинку. Мешканці «хрущівки» у столиці створили у своєму дворі сортувальну станцію для вторинної сировини. Ініціативна група залучає сусідів  для розподілу пластику, скла, паперу та бляшанок. А оскільки на смітті можна заробляти, з прибутків поповнюють бюджет двору, йдеться в ТСН.16.45.

У Неллі на кухні побутова революція, щоправда, дуже нескладна, дівчина просто додала собі ще одне відро. Тепер на сміття вона дивиться, як на вторинну сировину. У нове відро йде поліетилен, пластик, папір, скло - все що можна продати. Мешканці цієї багатоповерхівки не стали чекати, коли до них у двір приїдуть новенькі баки для вторсировини. Вони самі вирішили створити сортувальну станцію.

У дворі 5-поверхівки стояла маленька споруда - це так званий «будиночок двірника», але останні роки він був закинутий, там жили безхатченки, їх попросили на вихід, а з приміщення зробили сортувальну станцію.

Мешканці "хрущівки" у столиці створили у своєму дворі сортувальну станцію для вторинної сировини

Мешканці "хрущівки" у столиці створили у своєму дворі сортувальну станцію для вторинної сировини

Приміщення в користування передав ЖЕК. Усі квартири, що долучилися до сортування, зробили собі дублікат ключів. Усередині змайстрували  перегородки.

Тут окремо прозорий і кольоровий пластик… Олександр знає вартість майже кожної фракції - макулатура 2 гривні за кілограм, пакетики - гривня, за кілограм пластику можна вторгувати 3 гривні.

«Кришки ми складаємо окремо - це фінансово вигідніше, цей пластик коштує дорожче», - каже чоловік.

Уже за три місяці імпровізована сортувальна станція була переповнена вторинною сировиною. Пожильці «хрущівки» підписали договір із підприємством із переробки побутових відходів. 

У Київміськвторресурсах пояснюють,  готові приїхати і купити вторинну сировину до будь-якої багатоповерхівки, якщо громада накопичить  мінімум 400 кілограмів.  

Сусіди подивилися, що на смітті дійсно можна заробляти і почали приєднуватися до першопрохідців.

«Отримали перші гроші, сусіди в шоці, це дві тисячі 160 гривень. Людей мотивує фінансова сторона», - розповідають ініціатори.

З 160 квартир до сортування приєдналося поки 40.  А головне - молодь у союзники залучила бабусь, що вже готові взятися за пропаганду сміттєвої культури.

Перші дві тисячі, виручені за сміття, поповнили бюджет двору. З загального кошторису ініціатори покращення життя у хрущівкці полагодили вуличне освітлення - над під’їздами поставили прожектори, а як потепліє обіцяють взятися за газони і квіткові клумби. Чутка про бізнес на смітті вже пішла по сусідах, звідти активно приходять цікавитися, як можна заробити на тому, що раніше просто викидалося на смітник.

Повʼязані теми:

Наступна публікація