Гелікоптер Косюка, що розбився в Києві, коштує до 9 мільйонів євро

Гелікоптер Косюка, що розбився в Києві, коштує до 9 мільйонів євро

Фото: ГУ ДСНС у Києві

Двоє пілотів під час авіатрощі вижили.

Уранці на Труханів острів у Києві упав приватний ґвинтокрил. Двоє членів екіпажу дивом уціліли - із травмами середньої тяжкості їх шпиталізували. Повітряне судно стало некерованим менш ніж за хвилину після злету.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Після падіння ґвинтокрила крізь хащі пробираються надзвичайники та поліцейські, у понівеченій кабіні затисло пілота.

"Ногу не чіпай, зараз знеболювальне зроблять!".

Другий чоловік, який був на облавку, теж пілот, зазнав менше травм, і зміг вибратися самостійно. Їх обох шпиталізують.

Усе сталось о пів на восьму ранку. Приватний гелікоптер піднявся в повітря зі злітного майданчика на острові Гідропарк. Мав летіти до міста Миронівка на Київщині. Але після 40 секунд у повітрі пішов шкереберть. Свідки випадково встигли зафільмувати момент падіння.

"Такий хлопок, низько летів дуже, хлопок і хрускіт гілок. Можна вважати, вдруге народився", - каже свідок авіатрощі, який неподалік був на рибалці.

Двоє рибалок Олександр та Юрій у момент трощі були за сотню метрів. Кажуть, видовище та звук змусили думати про найгірше.

"Летів у наш бік. Я особисто дивився, за яке дерево сховатися – думав, що точно на нас упаде", - згадує свідок.

Те, що у цій авіапригоді ніхто не загинув, і очевидці, і знайомі пілота називають дивом. Коли ґвинтокрил йшов донизу, він скосив з десяток дерев, що значно пом'якшило падіння.

"У якийсь момент вертоліт став погано керований, його почало кидати зі сторони в сторону і вони впали", - каже Оксана Блищик зі столичної поліції.

Бюро розслідування авіаційних подій встановлює причину падіння гвинтокрила на Трухановому острові

Бюро розслідування авіаційних подій встановлює причину падіння гвинтокрила на Трухановому острові

Поранені пілоти й досі в лікарні. Розголошувати подробиці про свій стан вони медикам заборонили. Знайомі потерпілих також не багатослівні:

"Пілот досвідчений кермував".

Не на камеру колеги-авіаційники припускають, що пілот навмисне здійснив аварійне приземлення в хащах, а не на Північний міст, Дніпро чи Набережну, до яких було кількасот метрів.

Борт належить керівнику холдингу "Миронівський хлібопродукт" Юрію Косюку. Чоловік, за версією фінансових видань, входить у п'ятірку найбагатших людей України. Його самого неодноразово бачили на борту ґвинтокрила фірми "Єврокоптер" - такого самого, який сьогодні розбився. Вартість такого гелікоптера в Інтернеті стартує від 3 мільйонів доларів. Власник компанії з оренди повітряних суден, які базуються на тому ж майданчику, оцінює розтрощений борт дорожче.

"Орієнтовно коштує 9 мільйонів євро. Кращий – це лише гелікоптер, який належить нашому колишньому президенту", - говорить власник компанії з оренди повітряних суден Шон Шенш.

За версією фахівця, відмовили вузли кермування.

"Пілоти – одні з кращих в Україні. Те, що ми знаємо, - це була відмова кермувального гвинта".

ТСН зв'язалася з власником розтрощеного борту Юрієм Косюком. Він запевнив, що нині перебуває за кордоном.

"Я про все знаю, я в США", - сказав Косюк.

В Украерорусі сказали, що дозвіл на політ у гелікоптера був.

Антон Страшко, Ольга Нескородяна, Валентина Доброта

Повʼязані теми:

Наступна публікація