Модна на Заході молекулярна кухня в українських ресторанах значно дешевша.
У столиці з’явилися гіди, які підказують приїжджим, де смачно попоїсти, бо іноземців цікавить екзотична та недорога їжа, котру можуть запропонувати українці. Молекулярна, веганська, аюрведична кухня в Києві набагато дешевші, ніж за кордоном, а попит на прогресивну кулінарію настільки великий, що її навіть почали навчати студентів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.
Учнів столичної кафедри аюрведичної продукції перейти від борщів і котлет до індійської кухні змусила нова кулінарна мода на все заморське і незвичне. У магістратурі вивчають молекулярні технології – наприклад, вчаться готувати макарони з апельсинового соку, а червону ікру з томатного за допомогою придбаних в аптеці інструментів. "Це оманливо. Поєднання непоєднаного", - пояснюють вони.
Попит на таких кухарів у столиці великий. Часи, коли у кожному ресторані можна було отримати піцу, пасту та суші, відходять у минуле. Тепер кожен заклад намагається виокремитися екзотичним меню. Гастрогід Софія пояснює, що водить туристів столичними ресторанами – і на дефіцит роботи не скаржиться. "Дуже це дешево для іноземців, тому вони радо готові витрачати на це гроші і їсти від пуза – і повертаються в Київ заради того, аби поїсти", - каже вона.
Британець Адам залюбки смакує морозиво зі смаком борщу та сметани, а олів’є у формі мусу вичавлює з тюбика просто до рота. Іноземець не приховує, що Київ дуже змінився, відколи вперше побував тут у 2010 році. "Довгі ряди горілки і ковбаси – це те, що я побачив у супермаркеті. Ми ще жартували з того. Але відтоді все дуже змінилося", - зізнається він.
Кореспондент ТСН Олександра Мітіна