ФДМУ оцінив сарай з секондхендом вартістю у 700 млн грн, - Кличко

ФДМУ оцінив сарай з секондхендом вартістю у 700 млн грн, - Кличко

Фото: УНІАН

Зробити повноцінну розв’язку через Шулявський шляхопровід заважає п’ятий цех Першого Київського Машинобудівного Заводу (завод Більшовик), який перебуває на балансі Фонду держмайна. І цю територію ФДМУ необґрунтовано оцінило в 700 млн грн.

Про це Віталій Кличко розповів в інтерв’ю виданню “Новое Время”: "Там стоїть старий сарай, в якому продають секондхенд. Його спочатку оцінили в 700 млн грн. За ці гроші можна збудувати дві нові школи..."

Про занадто завищену ціну на цех №5 у КМДА заявляли ще в 2020 році. "Йдеться про майже 700 млн грн. На нашу думку, це дуже завищена цифра. Ми не хочемо нічого задарма, і в той же час не хочемо ні за що переплачувати. Технічний стан і вартість будівлі має оцінити експерт. Київська міська рада вже вирішила викупити це приміщення для громадських потреб за реальну ціну. Майже 700 млн — завищена сума, враховуючи, що земля під об'єктом належить громаді," - заявляв в своєму інтерв’ю Економічній правді перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

Як відомо, усю територію заводу "Більшовик" можуть приватизувати вже у червні. Наразі ФДМУ разом із обраним в рамках конкурсу приватизаційним радником — консультаційною компанією "KPMG Україна" — проводить підготовку ПКМЗ до продажу в межах програми "Велика приватизація".

"Це вже, на жаль, не завод, а територія, 35 гектарів з корпусами, які здаються в оренду. Об'єкт буде продаватися як територія з боргами 500 млн грн за землю, з податками, із заборгованістю по зарплаті й таке інше", - у свою чергу заявив голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко під час онлайн-конференції 22 квітня.

Наразі, за словами голови ФДМУ, виявлено, що 80% майна та обладнання КМПЗ знищені або перебувають в аварійному стані. І головним видом прибутку підприємства є здавання в оренду приміщень. До всього, до боргів підприємства додається несплачене ЄСВ, тобто колектив працює без стажу, а відповідно – не може вийти на пенсію.

Відповідно, обов’язковою умовою приватизації, яка може відбутися вже у ІІ кварталі 2021 р., буде повне погашення боргів, перенесення виробництва до Жашкова, дотримання соціальних гарантій колективу підприємства. За рахунок усіх цих складників, які ляжуть на плечі інвестора, ціна від продажу землі підприємства ПКМЗ може бути значно нижче ринкової. 

У жовтні минулого року стало відомо, що радником ФДМУ з підготовки до приватизації та продажу 100% статутного капіталу ПКМЗ за результатами конкурсу стала консультаційна фірма "KPMG Україна". Компанія займається оцінкою об’єкту.

Повʼязані теми:

Наступна публікація