Фаєри, плакати, білі квіти, спільний прапор: як у Києві пройшов марш "За вільну Білорусь"

Фаєри, плакати, білі квіти, спільний прапор: як у Києві пройшов марш "За вільну Білорусь"

Фото: ТСН

Акції підтримки пройшли і в інших містах України.

У неділю, 16 серпня, у центрі Києва пройшов марш "За вільну Білорусь". Кілька сотень учасників пройшлися від Михайлівського собору до посольства Білорусі. Серед них було багато білорусів, що втекли від жахіть у країні. Вони не стримували емоцій.

Акції підтримки пройшли і в інших містах України. Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Катя була на вулицях Мінська у перші дні після виборів. Машиною блокувала дорогу.

"Це дуже страшно насправді. Я бачила тільки вибухи світлошумових гранат і крики людей. Як проїжджали "швидкі", де всередині сидять омонівці. Це свинство", - згадує вона.

Її чоловік айтішник. Отже через відсутність інтернету в Білорусі, змушені були хоча б на тиждень переїхати до Києва. Зараз збираються додому і вірять, що вони переможуть.

"Було страшно, але підйом неймовірний. Народ Білорусі ніколи не відчував себе таким єдиним", - кажуть учасники маршу.

У Інги в Мінську живуть батьки. Прийшла на марш, аби хоча чимось їх підтримати: "Білорусь належить не одному человеку, не Лукашенко, а усьому народу. І увесь народ проти нього. Ми не бидло".

Прийшли підтримати білорусів і військові медики.

У центрі Києва пройшов "Марш за вільну Білорусь"

У центрі Києва пройшов "Марш за вільну Білорусь"

Українці та білоруси тут називали один одного братами. І ледь стримували емоції. Мовчали за загиблими. Провели віче. Та розгорнули зшитий білорусько-український прапор. Ходою рушали у бік посольства Білорусі.

Коли так важливо не мовчати, коли там - важко і боляче, українці зібралися, щоб сказати: "Білоруси, ми з вами".

Коло пам'ятника вбитому Павлу Шеремету зробили зупинку.

Вже під посольством вимагали визнати нелегітимними вибори в Білорусі, щоб перестали катувати людей та відпустили в'язнів та закликали світ почути крик Білорусі. Від президента України білоруси просили реакції на події у їхній країні.

На Рівненщині в місті Острог білорусів підтримали, одягнувши у біло-червоно-білий стяг пам’ятник князю Острозькому. Зібралися і біля памятника Дюку в Одесі.

У Києві під посольство поклали квіти та запалили фаєри. І разом виконали гімн України. Бо білоруський, з радянських часів, співати не захотіли.

Нагадаємо, що 16 серпня у Білорусі проходив марш "За свободу" - найбільша в сучасній історії країни акція непокори. Десятки тисяч людей у різних містах вийшли на вулиці, вимагаючи нових виборів і протестуючи проти свавілля силовиків. Паралельно у Мінську зібрали і прихильників Олександра Лукашенка, перед ними виступив сам білоруський керманич. З трибуни заявив, що за жодних обставин не віддасть Білорусі, а нові вибори назвав загибеллю для країни.

Повʼязані теми:

Наступна публікація