Ентузіасти відновили на вулицях Києва події січневого повстання 1918 року

Ентузіасти відновили на вулицях Києва події січневого повстання 1918 року

У бою за "Арсенал" армія УНР перемогла загони більшовиків.

У столиці біля заводу "Арсенал" відбулася масштабна історична реконструкція придушення військами Української Народної Республіки більшовицького заколоту. Такі події відбулися в січні 1918 року, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Армія УНР з одного боку, більшовики – за барикадами. Це лише реконструкція, представлені сили символічні, але в січневі дні 1918-го по всьому Києву тривали запеклі бої між армією молодої української держави і заколотниками. Тоді на Україну і далі повзла більшовицька Росія. Щоб ослабити сили УНР на інших фронтах, заколотники готували повстання. Мали їх розпочати, щойно червоні загони наблизяться до Києва.

У Києві відбулась масштабна історична реконструкція придушення більшовиків військами УНР

У Києві відбулась масштабна історична реконструкція придушення більшовиків військами УНР

У Києві спалахували повстання за повстанням проти Центральної ради. Усі армії УНР вдалося придушити. Заколотники залишилися тільки на заводі "Арсенал". Реконструктори відтворюють останні бої: ось в атаку ідуть бійці за незалежність, але ця спроба захлинається і більшовики ідуть у контрнаступ. Та згодом – переламний момент. У більшовиків закінчуються патрони і синьо-жовтий прапор наближається до барикад. Цю перемогу глядачі вітають оплесками.

Після бою публіка біжить фотографуватись із УНРівцями. Із червоними заколотниками – ні. Та чому ж кияни у 1918-му більше співчували якраз більшовикам? Навіть українські військові з полку імені Сагайдачного перейшли на бік заколотників. Реконструктори із обох таборів пояснюють – вже тоді Росія майстерно розповсюджувала чутки. "Надзвичайно добре працювала більшовицька пропаганда, і маса українських військ були загітовані оцією брехнею про землю селянам", - каже реконструктор Володимир Пукач. "Люди вірили і йшли, потім, звичайно, плакали гіркими сльозами, але що зроблено – то зроблено", - каже реконструктор Станіслав Скрипник.

Січневе повстання тривало сім днів, численні жертви були і серед заколотників, і серед вояків УНР. Більшовики таки домоглися свого – ослабили армію УНР і змогли заволодіти Києвом. Але ненадовго. "Не потрібно говорити про поразки, бо вистачило місяця нашим військам, щоб зробити перегрупування і підсилитися. І вже 1 березня українська армія звільнила Київ і пройшла парадом перемоги по Києву", - каже реконструктор Андрій Ковальов.

З більшовицькою Росією бої велися до 1921 року. А повстанські загони діяли ще довго. Утім, радянська імперія змогла поглинути Україну. Та ті дні і ті роки – це приклад відданості і прагнення людей до незалежності своєї держави.

Кореспондентка ТСН Олена Мацюцька

Повʼязані теми:

Наступна публікація