Елітний сир, майонез і пиво: українцям перед святами масово "згодовують" прострочені товари

Елітний сир, майонез і пиво: українцям перед святами масово "згодовують" прострочені товари

Фото: ТСН.ua

Фахівці радять бути особливо пильними під час покупок і різноманітних акцій.

У Києві в крамницях напередодні свят жваво торгують несвіжими продуктами. Активісти зібрали кошик зіпсованих товарів вартістю в 9 тисяч гривень усього за одну годину тільки в одному супермаркеті, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Покупці зазвичай довіряють торговим мережам, тому не звертають уваги на дату виготовлення того чи іншого продукту. А дарма – активісти миттю знаходять з десяток упаковок протермінованого майонезу, сир та ікру. "Майонез – це дуже небезпечний продукт. Те, що ми зараз з вами бачимо – до 27.03.2019. Тобто місяць. Продукт не затасканий, це говорить про те, що спеціально виносять під свята цю продукцію. Вона зберігається на складах", - розповів виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

Напередодні свят на полицях магазинів з'явилося багато протермінованих продуктів

Напередодні свят на полицях магазинів з'явилося багато протермінованих продуктів

Ризик отруїтися є не тільки від майонезу – на лікарняне ліжко можуть відправити солодощі, а також зіпсовані дорогі сири, на яких зрізають плісняву та перебивають дату придатності. Особливо мають насторожити власні стікери крамниць замість або поверх фабричних відомостей виробника. Фахівці нагадують, що позначка "вжити до" якогось числа означає, що кінцевий термін придатності до споживання, а не для продажу, припадає на вечір попереднього числа перед вказаним на товарі.

Крамничні стікери потрібні лише для позначення вартості продукту. Інформація про терміни придатності коректна лише на тих товарах, виробником яких є сам магазин – наприклад, його власна випічка. Але з протермінованих продуктів є і певний зиск. Спритні українці вже користуються хибами продавців. "Як дата прострочена – можна другу брати вже безкоштовно. Так бувало у мене пару раз – і вони дозволять так, не доплачувати нічого. Типу, їхня помилка. Я виграю!" - каже пенсіонерка Марія Розбіцька.

Пильними українцям радять бути не лише біля прилавків із продуктами, котрі швидко псуються, а й на напоях, зокрема алкогольних: "Ніхто не збирається викидати пиво, бо воно протерміноване. Покупець іде масово і купує, бо починається період природи, люди закуповуються. Берете пиво – завжди дивіться строки".

За годину до активіста виходить директор магазину. Керівнику показують банку консервів, вироблених у 2016 році з терміном придатності у два роки. "До 2018, вона ж трофейна!" - наголошує досвідчений покупець. "Ми виправимось", - обіцяє директор торгового комплексу.

Експерти наполегливо радять протерміновані продукти не вживати, а також ретельно вивчати умови та строки їх зберігання. А у разі випадкового придбання такого товару – повернути його назад у магазин. "Ви можете звернутися безпосередньо в той магазин, де ви це придбали. Якщо ж продавець відмовиться повернути гроші за неякісний товар, потрібно звертатись до інспекції. Механізм перевірок довгий і складний, але якщо всі етапи пройдуть вдало, недобросовісному продавцю призначать штраф від 30 тисяч гривень", - пояснив працівник головного управління Держпродспоживслужби по Києву Роман Матвійчук.

Кореспондент ТСН Валерія Ковалінська

Повʼязані теми:

Наступна публікація