До України завезли тести для швидкого виявлення коронавірусу. Які області їх вже отримали та скільки вони коштують

До України завезли тести для швидкого виявлення коронавірусу. Які області їх вже отримали та скільки вони коштують

Ілюстрація / Фото: Associated Press

Тест-систем на коронавірус не буде у звичайних аптеках.

Київ напередодні вже отримав першу партію експрес-тестів для виявлення COVID-19. Їх доправили тільки до медичних закладів. Завдяки тестам лікарі зможуть швидко ізолювати хворого і розпочати правильне лікування пацієнтів. Такий тест правдивий лише за три дні після того, як проявилися симптоми. У разі, якщо він покаже позитивний результат, підтверджувати діагноз потрібно буде у вірусологічній лабораторії.

Чи будуть такі експрес-тести у вільному доступі в аптеках, про це у сюжеті ТСН.19:30.

Перші швидкі тести, за допомогою яких можна визначити, чи інфікована людина на новий тип коронавірусу, привезли до інфекційного відділення Олександрівської лікарні столиці. Українські медики отримують такі експрес-тести вперше від початку епідемії. Туди завезли 200 систем. Ціна на експрес-тест не дешева: від 300 до 600 гривень, залежно від виробника

"Ми повинні спочатку протестувати людей на інші віруси, які мають катаральні симптоми. Це віруси грипу "А" і В", парагрипу, аденовіруси, інші респіраторні віруси. І отримуємо позитивний експрес-тест. То тоді ми відправляємо аналіз хворого до лабораторії", - розповіла Тетяна Гайнутдінов, завідувачка інфекційного відділення Олександрівської лікарні.

Експрес-тести на виявлення коронавірусу привезли до Києва: чи можна їх придбати в аптеці

Експрес-тести на виявлення коронавірусу привезли до Києва: чи можна їх придбати в аптеці

За словами міського голови Віталія Кличка, до кінця тижня Київ має отримати 5 тисяч тестів на коронавірус, які розповсюдять по 7 визначених базових лікарнях для прийому хворих з підозрою на недугу.

Однак у Кабміні заспокоюють, що стсоовно швидких тестів, дефіциту не буде. У виробників є квоти на лабораторні тести, які розповсюджують по країнах, відповідно до потреб.

"Виробник, наприклад, викуповує в Китайської народної республіки, бо там виробляють ці швидкі тести. І далі Китай передає їх в різні країни та організації", - розповів головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

Швидкий аналіз досить просто зробити самому. Але в КМДА кажуть, що у звичайних аптеках їх поки не буде.

"Це тестові системи не для приватного використання. Вони тільки для лікарні. Там беруться зразки крові і щоб не було, що ми ввечері тестуємося на коронавірус, а на ранок - гепатит" - наголосив Микола Поворозник, перший заступник голови КМДА.

Тим часом, у МОЗ кажуть, що вже придбано 19 600 упаковок. Завдяки яким можна буде протестувати понад 90 тисяч осіб. Німецькі тести для виявлення COVID-19 загалом вже направили у вісім українських областей. Окрім Києва, їх направили до Житомира, Тернополя, Дніпра, Вінниці, Рівного, Львова, Запоріжжя. У міністерстві додали, що наразі триває прийом замовлення на закупівлю тест-систем від інших областей.

В Україні над створенням власних тестів працювали дві лабораторії. Одна з яких вже заявила, що має результати. Натепер там проводять дослідження на відповідність стандартам.

Оксана Муляр

Коронавірус в Україні

Коронавірус в Україні

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація