"Для дружби не важлива порода!" - впевнені учасники Ювілейного 10-го Кубку Барбоса Новини компаній

"Для дружби не важлива порода!" - впевнені учасники Ювілейного 10-го Кубку Барбоса

Фото: ТСН.ua

9 вересня в Києві зібралися горді власники найкращої породи собак - дворняг і "барбосів" всіх розмірів і кольорів.

Виставка Ювілейний Кубок Барбоса вже 10 років прославляє дружбу між людьми і собаками без чистого родоводу, але з люблячим серцем.

Те, що почалося як невелика подія десять років тому, за участі всього 60 собак, стало великим фестивалем з декількома тисячами глядачів. Головна мета Кубку Барбоса - показати, що "барбоси" - не безпородні тварини, а незрівнянні вихованці, друзі і так само розумні й здатні, як і їхні породисті "колеги".

В Україні "усиновлення" собаки з приюту або навіть з вулиці - поки що не найпопулярніший спосіб завести вихованця. Але після кожного Кубку Барбоса, частина його відвідувачів зважується на такий крок - і виграють всі, як собаки, так і люди. Більше 250 чотирилапих конкурсантів продемонстрували різноманітні собачі таланти, а історії їхнього життя доводять, що в люблячому оточенні навіть нещасний "барбос" стає відданим другом і членом сім'ї.

"До Києва на цей конкурс я приїхав зі Львова, але нам з Ладою звично подорожувати - разом ми об'їздили 11 країн на автомобілі, і я навіть написав про це книгу. А підібрав я її в під'їзді будинку, ще цуценям. На вулиці вона могла не вижити, а зараз це собака-скелелаз, відзначена нагородами за підкорення вершин. Я не уявляю собі жодного походу або подорожі без неї", - розповів Ігор, досвідчений учасник Кубка Барбоса.

Фото: ТСН.ua

Велика кількість безпритульних тварин на вулицях може представляти проблему, а такі заходи як Кубок Барбоса прагнуть привернути до них увагу і показати гуманні шляхи вирішення питання. Світовий досвід і яскраві приклади учасників "Кубку Барбоса" підтверджують - все можливо, і поступово тренд "усиновлення" собаки з притулку завойовує Україну. "У цьому році зареєструвалося на 100 собак більше, ніж в минулому. Зараз ми замислюємося про те, щоб в наступному році проводити Кубок два дні, оскільки учасників все більше, а кожна з цих собак заслуговує на увагу. Звичайно, це вимагатиме додаткових зусиль, адже ми - волонтери, - розповідає Ірина Терещенко, організатор Кубку і голова Молодіжної ліги захисту тварин. - Готують Кубок всього 5-7 чоловік, а на самому заході нам допомагає 30-40 осіб, хоча хотілося б залучити ще більше людей. Щороку ми придумуємо щось нове, так, щоб глядачам і учасникам було чим зайнятися, де познайомитися, поспілкуватися, дізнатися щось корисне, отримає заряд позитиву і натхнення. Хоча багато учасників говорять, що для них головне - це атмосфера і спілкування, конкурси у нас справжні, не для галочки - судить дуже професійне журі, і деякі конкурсанти готуються цілий рік. Це особлива радість і можливість розкрити потенціал собаки, по-новому познайомитися з нею".

Кубок Барбоса за 10 років проведення є однією із знакових подій для власників собак, і це стало можливим завдяки підтримці партнерів - відповідальних компаній, небайдужих до долі безпритульних собак. З першого року Кубок підтримує компанія Mars Україна - виробник високоякісних кормів для тварин. Це не випадково, адже безпородним тваринам потрібна така ж турбота і догляд, як і породистим. "Підтримка Кубку Барбоса стала для нас вже доброю традицією. Дуже раді, що рік від року кількість учасників заходу неухильно зростає, а значить зростає інтерес до домашніх улюбленців, які потребують гуманного ставлення. Наша компанія планує і в майбутньому підтримувати Кубок, щоб разом з усіма небайдужими людьми зробити життя домашніх тварин кращим", - коментує Руслан Скиба, директор з корпоративних зв'язків Mars Україна.

Наступна публікація