Діагноз з другої спроби та протималярійні ліки: мешканець Києва розповів, як хворів на коронавірус

Діагноз з другої спроби та протималярійні ліки: мешканець Києва розповів, як хворів на коронавірус

Фото: ТСН.ua

У чоловіка за весь час хвороби так і не проявився кашель.

Лікарі не завжди можуть відрізнити коронавірус від інших респіраторних захворювань, особливо якщо відсутній комплект всіх характерних симптомів. Так сталося і з Павлом Пуськовим, якому тільки під час другого візиту до медиків вирішили зробити тест на COVID-19, а перед тим чоловік 10 днів лікувався вдома, оскільки вважав своє захворювання звичайним грипом. Нині Павло вже вдома, після виписки два тижні залишається на самоізоляції, і скайпом розповів ТСН, як розвивалась хвороба:

-        Як і коли ви захворіли, які відчули симптоми?

-        Я припускаю, що захворів 2 березня. В мене був стан наче грип. Я тоді сам почав пити антибіотики, вітаміни і за тиждень в мене все наче пройшло. Але за 10 днів, 12 березня, в мене суттєво підвищилась температура до 38,7. І тоді я поїхав до приватної клініки, аби перевіритись.

-        Тобто, ви від 2 березня вже хворіли на COVID-19?

-        Це я зараз так думаю, що мав симптоми вже 2 березня. Температури не було, було недомагання, горло боліло, кашлю не було. І протягом всієї хвороби в мене не було кашлю.

-        Ви були за кордоном перед цим?

-        Так, я був у Франції від 28 лютого до 1 березня.

-        Ви не пішли одразу, коли мали перші симптоми до лікаря, а самі собі призначили лікування?

-        Перший раз ні. Я подумав, що це звичайний грип та й по всьому.

-        Розкажіть докладніше, коли ви вже звернулись до лікарів.

-        Я двічі звертався до приватної клініки. Вперше 12 березня, вони мене обстежили і призначили лікування. (Поставили діагноз) якийсь там гострий синусит і риніт. І ніхто не подумав, що в мене може бути COVID-19. І я від 12 до 18 березня був на домашньому лікуванні, і вже 18 березня, коли в мене знову була висока температура, я знову звернувся до приватної клініки, і тоді мені порадили звернутись також до терапевта, не тільки до лора. І терапевт призначив томограму легень. Коли вони зробили знімки, було видно, що в мене вже високий ступінь двосторонньої пневмонії та плеврит. Мене направили цього ж дня до Олександрівської лікарні.

-        Вас одразу повезли прямо з приватного закладу?

-        Так, мене просто з приватної лікарні повезли до Олександрівської лікарні, до пункту прийому. Прямо там зробили експрес-тест на коронавірус, він був негативним. Але з урахуванням двосторонньої пневмонії, мене поклали з цим діагнозом. Проходив курс лікування від пневмонії. Потім, 19 березня, вони взяли в мене мазок і 21 березня він показав, що в мене COVID-19. Потім зробили повторний аналіз, і вже була остаточна інформація, що я маю цей вірус.

-        Після того, як ви захворіли, ви з кимось спілкувались?

-        Я не знав, що в мене може бути ця хвороба, контактував з колегами по роботі і з партнерами, які вивчають англійську мову на курсах. Я всіх попередив, коли тільки дізнався, що у мене цей вірус. Всі вони витримали двотижневу самоізоляцію, ні в кого досі він не проявився, всі почуваються добре, симптомів не мають.

-        Коли вам поставили діагноз у Олександрівській лікарні, як вас лікували? Вам лікували лише пневмонію чи ще щось?

-        Мене лікували виключно від пневмонії, оскільки лікарі не знають, як лікувати саме коронавірус. Тричі на день мені кололи антибіотики, щоденно ставили крапельниці і вранці та ввечері я пив пігулки. В мене весь курс лікування був спрямований на лікування пневмонії, запалення легень. Єдине, що мене попросив лікар, це, якщо є змога, придбати препарат "Плаквеніл" (протималярійний засіб, такий як хлорохін і гідроксихлорохін, які вважають ймовірно ефективними під час боротьби з коронавірусом – ред.), який ми знайшли ледь не останні упаковки, він частково є у Львові, частково в Одесі, і я його пив додатково.

-        Тобто, це ви мали купувати самостійно?

-        Так, це єдиний препарат, якого не було в лікарні, і мені придбали його ділові партнери у Львові та передали.

-        Яке було забезпечення у лікарні?

-        Я був приємно здивований високим професійним рівнем наших лікарів, і загалом лікарнею, і ставленням персоналу, і забезпеченням ліками. Мені нічого не треба було купляти, у лікарні все є.

-        Як лікарі пересвідчились, що ви вже не маєте вірусу?

-        Перед тим, як виписати, мені зробили два тести – 25 та 27 березня. Тобто, після п’яти днів інтенсивної терапії у мене повністю минула температура. Експрес-тести малоефективні, тому перед випискою мені робили знову мазок і передавали до лікарні. Мене виписали 27 березня, тобто лікування тривало 10 днів. Я продовжував ще після виписки пити призначені мені ліки протягом п’яти днів.

-        І кашлю в вас так і не було?

-        Кашель у мене так і не з’явився, а от у мого сусіда за палатою, до якої мене перевели за п’ять днів госпіталізації, був дуже сильний. Його шпиталізували в один день зі мною.

-        Які рекомендації вам дали лікарі після виписки?

-        Мені рекомендували ще два тижні перебувати вдома і підтримувати зв’язок з лікарем, що я і роблю. Я ще перебуваю два тижні на лікарняному, працюю дистанційно, проблем не виникає.

Спілкувалась Алла Хоцянівська

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація