День чистих берегів: у столиці небайдужі кияни вийшли рятувати Дніпро

День чистих берегів: у столиці небайдужі кияни вийшли рятувати Дніпро

Фото: УНІАН

У воді нещодавно знайдено нову для річки речовину, котра небезпечна для людини.

Столичні комунальники придбали в Канаді за 2 млн гривень машину-амфібію, котру в народі називають водним трактором або комбайном. Перший у Києві, він уже жнивує вздовж дніпровського берега, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Технік КП "Плесо" Олег Хмельницький називає себе водним трактористом і бідкається, що роботи занадто багато. Комбайн у столиці один, а водойми катастрофічно швидко заростають водоростями та травою, а очищенням річки невдоволені рибалки. "З рибаками у мене війна. Якщо я зранку кошу, то вони зі мною сваряться, матюкаються, камінцями кидаються", - розповів комунальник.

Річка Дніпро з кожним роком перетворюється на стічну канаву – екологи

Річка Дніпро з кожним роком перетворюється на стічну канаву – екологи

Дефіцит кисню, надмірна кількість фосфатів та інших забрудників поглибили ще одну проблему. "Вже четвертий рік підряд водність Дніпра помітно менша за норму, і всі забруднюючі речовини розчиняються в меншому обсязі води", - пояснив головний науковий співробітник Інституту водних проблем Віктор Кушницький.

Професор збирає берегом пляшки та сміття, до його студентів підтягнулися ще й активісти-екологи та просто небайдужі – так у столиці приєдналися до всесвітньої акції день чистих берегів. Цього дня мільйони людей в більше ніж 120 країнах прибирають сміття з берегів річок, морів та океанів. Із Дніпра киянин Олександр Томазов виловлює пластикові пляшки, пакети та інший непотріб.

Європейці провели тест дніпровської води і знайшли нову заразу – мікропластик. "Він невидимий, і ніхто не розуміє його вплив на організм людини, але це провокує онкологічні захворювання і розлади ендокринної системи", - каже голова Держводагенства України Ірина Овчаренко.

На дамбі столичної  набережної малюють новий мурал: "Чистий Дніпро починається з тебе". Врятувати головну річку України можуть елементарні речі – не смітити на березі, прибирати за собою і навчити цього дітей.

Кореспондент ТСН Ігор Бондаренко

Повʼязані теми:

Наступна публікація