Чому не працює кінотеатр "Київ": новий орендар відмовився від сплати грошей і не відновив показу фільмів

Чому не працює кінотеатр "Київ": новий орендар відмовився від сплати грошей і не відновив показу фільмів

Фото: УНІАН

Місто нічого не отримує від користувача приміщень одного з найвідоміших кінозакладів столиці.

Червневі афіші й мерехтлива вивіска на вході, але столичний кінотеатр "Київ" не працює вже майже півроку. Щоправда, не пускають лише в зали, де показували фільми, а от бар і ресторан функціонують у нормальному режимі, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Двері до кінотеатру зачинені, але всередині є люди. Схоже, вони працюють: жінка з печаткою на тлі старих афіш візує якісь документи, поряд є прибиральниці. Однак свою роботу ці люди заперечують, а перед журналістами закривають двері.

Новий орендар кінотеатру "Київ" три місяці не платить за оренду

Новий орендар кінотеатру "Київ" три місяці не платить за оренду

Першим розібратись у ситуації спробував голова комісії Київської міської ради з питань власності Леонід Антоненко. Із травня в кінотеатра є новий орендар, який не може відновити його роботу: "Сьогодні вони кажуть: ми не можемо платити, тому що ми отримали будівлю в аварійному стані". А тому, мовляв, і не платить за оренду.

Борг сягнув уже 6 мільйонів гривень. "Я надіслав запит до департамента комунальної власності, дізнатися про те, скільки ж ми отримали, і з’ясувалося, що цей новий крутий орендар сплатив повністю лише за перший місяць. За другий місяць він сплатив частково. За третій і четвертий він взагалі нічого не сплачував", - розповів депутат.

Кінотеатр "Київ" 50 років був найбільшим в Україні. На початку 2000-х у будівлі зробили капітальний ремонт, поставили сучасне обладнання і зручні італійські крісла. Відтоді його називали центром фестивального кіно, там проводили кінофестиваль "Молодість" та транслювали некомерційні стрічки. На початку цього літа старого орендаря, "Культурний центр "Кінотеатр "Київ", виселили зі сварками та бійками.

Колишня директорка Вілія Бондаренко каже, що будівлю залишала в задовільному стані та з сучасним обладнанням для показу фільмів. "Три зали, екрани, обладнання цифрове – все там залишилося. Гарна акустика, у нас найкраща акустика в місті", - стверджує колишня керівниця закладу.

Новий орендар – це російсько-німецька компанія "Сінема Сіті". За умовами договору оренди, вона має платити за оренду приміщень більше 2 мільйонів гривень у місяць. На камеру спілкуватись представники фірми відмовилися, натомість прислали лист – ним стверджують, що не відкриваються, бо це небезпечно: "Натепер кінотеатр "Київ" не може бути відкритий для відвідувачів унаслідок аварійного стану будівлі та, відповідно, неможливості її використання за призначенням".

У "Сінема Сіті" нібито з’ясували, що будівля аварійна, вже після підписання договору. Хоча документів із результатами перевірок ніхто не бачив – переконує один з активістів, що моніторить об’єкти культурної спадщини. "Ремонт мав би тривати до півроку. Але як ми бачимо – ні ремонту не відбувається, ні якихось публічних подій. Ми не бачимо і жорсткої позиції міста стосовно того, щоб змусити нового орендаря виконувати свої обов’язки", - констатував Владислав Самойленко.

Депутат Леонід Антоненко вважає, що ситуація була прогнозованою, бо 2 мільони гривень оренди за три кінозали – ціна, непосильна навіть для комерційних кінотеатрів. Тож новий орендар ішов на тендер, знаючи заздалегідь, що платити не буде. "Єдина їхня мета полягає в тому, щоб створити контроль над будівлею, а потім знайти якусь причину, чому вони не можуть платити оренду, яку вони обіцяють. Тобто вони підвищили на конкурсі орендну плату, і абсолютно не зважали, що її треба буде виплачувати", - переконаний депутат.

Кореспондент ТСН Дмитро Святненко

Повʼязані теми:

Наступна публікація