Бунт евакуйованих із Балі українців: як та чому люди опиралися обов'язковій обсервації

Бунт евакуйованих із Балі українців: як та чому люди опиралися обов'язковій обсервації

Штраф за порушення обсервації сягає 34 тисяч гривень.

У ніч проти 30 березня в аеропорту "Бориспіль" приземлилося два евакуаційні літаки з Катару. Більшість пасажирів – українські туристи, які поверталися з відпочинку на Балі додому. Через небажання йти на обов'язковий 14-денний карантин у зв'язку з пандемію нового коронавірусу COVID-19 вони влаштували справжній бунт, про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Про обсервацію пасажирів попередили ще під час посадки. Але вони запевняють, що згоди на це не давали. Нібито підписали документи, що лишень проінформовані. А тому, коли прилетіли до "Борисполя", спочатку відмовлялися виходити з літака, а згодом покидати й автобус, яким їх таки доправили до готелю на обсервацію.

Людям пропонували відбути обсервацію у готелях на вибір: безкоштовні номери в готелі "Козацький" або у платних - у Пущі-Водиці, за понад 300 євро за 14 днів. Крім того, в обох місцях харчування платна їжа. 

Бунт через обсервацію влаштували пасажири, які поверталися з відпочинку на Балі

Бунт через обсервацію влаштували пасажири, які поверталися з відпочинку на Балі

До комплексу у передмісті столиці пасажирів ранкових рейсів привезли трьома автобусами. Громадяни двох із них спершу погодилися на обсервацію. Але зрештою висловили бажання залишити місце карантину під загрозою чималого штрафу (від 17 до 34 тисяч гривень). Туристи запевнили, що погоджуються на це.

Тож відпустили два автобуси людей. А от на третьому автобусі процес зупинився. Туристи кажуть, що селитись в Пущі-Водиці не бажають, бо начебто там на обсервації перебувають іноземці з температурою.

У готелі "Козацький" евакуйовані пасажири також влаштували бунт і відмовляються оселятися там та проходити двотижневий карантин. Сама ж територія готелю охороняється правоохоронцями, а по обіді українцям доставили туди їжу.

Допоки з'ясовували ситуацію з тими українцями, які одразу вийшли з літака, із салону забрали й останніх пасажирів. Однак, вони також влаштували бунт із вимогою відпустити з обсервації і дозволити самоізоляцію. Люди навіть намагалися піти геть, утім їм не вдалося.

Наразі влада розглядає ще один варіант обсервації громадян - доправити українців на карантин у їхні ж регіони.

Як відомо, після повернення з-за кордону відтепер українці, які повернуться додому з інших країн, будуть змушені два тижні провести у спеціально підготовлених для ізоляції закладах.

Напередодні через це у аеропорту "Бориспіль" відбулася сутичка. Від українців, які прибули спецрейсом з В'єтнаму,  вимагали обсервації у готелі. Ті не погодились і почали виламувати двері терміналу. Частині це вдалося зробити, інших заспокоїли правоохоронці, врешті усіх відпустили.

І понад 700 українців напередодні повернулися спецпотягом з Москви. У вагонах вони підписали згоду на самоізоляцію. На вокзалі чергувала спеціальна швидка на випадок, якщо у когось будуть симптоми коронавірусу. Головний санітарний лікар країни заявив, що всі, хто вважатимуться контактними, теж пройдуть самоізоляцію або вдома, або в спеціальних місцях для обсервації. За цим буде встановлений жорсткий контроль і посилена відповідальність за порушення.

Інна Боднар

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація