Будинок, в якому жив Врубель і вирішувалася доля України. На Хрещатику палала історична пам'ятка

Будівля вистояла у Другу світову війну, проте зазнала руйнувань вже у незалежній Україні.

Десятки рятувальників гасили пожежу в історичній будівлі столиці на Хрещатику до вечора. Через неї центр міста на кілька годин опинився у димовій завісі.

Про це йдеться в сюжеті ТСН. Ранок.

Будинок, зведений із дерев'яних конструкцій і перекриттів, був охоплений вогнем за лічені хвилини. Густий дим було видно за кілька кілометрів. Пожежні машини під'їжджали одна за одною, утім локалізували займання вдалось лише за 2 години. 

Будівля київського архітектора В. Ніколаєва була зведена 1874 року. Спочатку в ній був готель, в якому жили видатний художник Михайло Врубель, відомий актор Панас Саксаганський та гетьман Павло Скоропадський. Історики подейкують, що тут відбувалися політичні переговори, які змінили історію України. У часи Другої світової будинок виявився частиною єдиного кварталу, який встояв під час бомбардувань Києва. Потім тут відкрили Центральний гастроном, а згодом будинок закрили на реконструкцію, залишивши кілька крамниць на першому поверсі.

Київ зупинився в заторах через пожежу будівлі на Хрещатику

Київ зупинився в заторах через пожежу будівлі на Хрещатику

За ласий шматок історичної пам'ятки точилась боротьба, адже кілька років тому тут і взагалі хотіли звести житловий комплекс. Об'єднання громадських організацій "Київське Віче" вимагало повернути будинок, а також ділянку 0.15 га, на якій він розташований, у власність міста (з скасуванням дозволу, наданого компанії "АБ Інвестиції та розвиток" на надбудову офісно-торгового центру), здійснити реставрацію зазначеного об'єкта, який є пам'яткою архітектури місцевого значення та повернути йому попереднє цільове призначення. Про це повідомила після пожежі активістка Олена Терещенко-Єскіна.

За її словами, від об'єкту раніше планувалося залишити лише фасадні стіни, "й вписати в них майбутній багатоповерховий офісний центр з двома підземними паркінгами".

"Мінкульт проект протиправно ухвалив, але затверджена висотність -12 поверхів плюс дворівневий підземний паркінг, звісно, не є остаточною, хоча відповідно до злочинного проекту реконструкції висотність майбутнього монстра досягає вже 55 метрів, у той час коли висота ЦУМу - 44 метри", - стверджує активістка.

На Хрещатику ліквідовують наслідки масштабної пожежі

На Хрещатику ліквідовують наслідки масштабної пожежі

Масштабне займання почалося на Хрещатику 20 червня. Внаслідок пожежі згоріли будівельні матеріали, перегородки та перекриття між другим та третім поверхами та дах будівлі. Крім того, є загроза часткового руйнування будівлі. Під час гасіння пожежі загиблих та травмованих не було. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація