Боротьба за ремонт: киянка після 5 років листування і судової тяганини перемогла ЖЕК

Боротьба за ремонт: киянка після 5 років листування і судової тяганини перемогла ЖЕК

Фото: ТСН

Комунальники мають зробити ремонт і виплатити моральну компенсацію.

Виграла суд проти ЖЕКу. Киянка Галина Плачинда п'ять років витратила на листування і судову тяганину із комунальною компанією. І тепер її опоненти зобов'язані виконати цілий список робіт у будинку. А також виплатити моральну компенсацію позивачці, йдеться у сюжеті ТСН.19.30.

Тріщина на стіні не дає покою пані Галині вже 5 років. Перший рік писала листи до ЖЕКу. Марно. Тож разом із сусідами стіну замазали і зрештою сховали її за дверима, розмальованими синіми птахами і квітами.

Але назовні лишилося питання - якщо ремонтувати під'їзд треба самим, то за що беруть гроші комунальники?

"Ми просто взяли калькулятор і підрахували. Вийшло 600 тисяч гривень на рік. Один із видів вимагання грошей. Як це називається, організована злочинність. Вимагати на рівному місці. Рекет", – каже киянка.

Довгоочікуваний ремонт: киянка виграла суд проти ЖЕКу

Довгоочікуваний ремонт: киянка виграла суд проти ЖЕКу

Цей будинок називають письменницьким. Пані Галина живе тут зі своїх 15 років. Її батько Сергій Плачинда або Кожухар за псевдонімом - прозаїк, публіцист. Вона - журналіст - без адвоката виграла суд проти керуючої компанії, яка погано обслуговує її дім.

"Мені писали заяву в юридичній клініці. Просто студенти - правники Могилянки. І бачите, все можна без копійки грошей зробити. Тобто, я за цей суд не заплатила ні копійки. Мені керуюча має відшкодувати 4 тисячі моральної шкоди", – каже пані Галина.

Суд видав дуже чіткий перелік усього, що компанія має зробити. Частину обов'язків уже виконали самі мешканці будинку.

"Зробили двері, які ведуть на загальний балкон. Бо та частина не утеплюється. Вона промерзає. І від того великі проблеми. Просто взяли, найняли майстра і він утеплив, як міг", – каже киянка.

На горищі ж немає  бодай простенького утеплення, хоч комунальники щороку звітують перед міською адміністрацією про підготовку до зими. Знадвору видно найбільшу проблему будинку, яку самостійно його мешканцям не вирішити. Споруда розколюється навпіл на місці стику двох корпусів.

Коли стануть до роботи, в керуючій компанії мовчать. На запит ТСН повідомили - рішення суду оскаржуватимуть. З'ясувати більше вдається в міській адміністрації - попри судові процедури виконати свої прямі обов'язки компанію зобов'яжуть.

"Буде направлено запрос до керуючої компанії з розработкою графіку виконання робіт поточного характеру. І ми візьмемо на виконання під час підготовки до опалювального періоду до 1 жовтня", – сказав заступник директора департаменту ЖКІ КМДА Олександр Малихін.

А от щодо тріщини між корпусами, то доведеться потягатися ще з міськими депутатами. Бо все, що вимагає проектування, мають фінансувати з місцевого бюджету.

Підбадьорена схвальним рішенням суду пані Галина зупинятися не збирається. Уже мала справу і з розпорядниками міського бюджету. У будинку з тріщиною нещодавно проводили капітальний ремонт – пофарбували фасадну плитку, яка відпадає від стін.

Кореспондент ТСН Оксана Муляр

Повʼязані теми:

Наступна публікація