Боротьба з кнопкодавством. У Київраді показали, як працює сенсорна кнопка для голосування

Боротьба з кнопкодавством. У Київраді показали, як працює сенсорна кнопка для голосування

Від січня 2020 року кнопкодавство у Раді стало криміналом.

У Київраду запросили журналістів та депутатів Верховної Ради протестувати, як працює сенсорна кнопка для голосування. Вона унеможливлює таке явище як кнопкодавство, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

У сесійній залі Київської міської ради секретар Володимир Прокопів розповідає: у залі сенсорна кнопка працює вже п'ятий рік. За словами секретаря, наразі завжди гарантувала персональне голосування. "У Київській міській раді не може бути ситуації коли депутат наприклад у США, а його картка голосує", - каже Прокопів.

Заради експерименту картки депутатів київради видають журналістам, аби ті спробували обманути систему. Логіка сенсорної кнопки така: щоб голос був зарахований, потрібно одночасно тримати один палець на сенсорній кнопці, а іншим - віддавати голос. При чому натискати обидві кнопки треба протягом усіх десяти секунд голосування.

Оскільки необхідною умовою є послідовність натискання, то одній людині проголосувати за двох, навіть за допомогою жуйки, чи скотчу неможливо. Тож я і нардеп попередного скликання Геннадій Кривошея вступаємо векспериментальну злочинну змову. Наш план - удвох віддати голоси за трьох депутатів. В хід іде навіть мікрофон.

У Київраді представили сенсорну кнопку для голосування, яка має унеможливити кнопкодавство

У Київраді представили сенсорну кнопку для голосування, яка має унеможливити кнопкодавство

Система для голосування в Київраді встояла перед кількома спробами кнопкодавста. У громадянській організації "Електронна демократія" нагадують, що така сама сенсорні кнопки встановлені ще десять років тому і у Верховній Раді. Але вводити їх в дію не поспішають. Торік у серпні, коли систему готували до фінального випробування, до парламенту з обшуками завітали СБУ та ДБР і зірвали його. Тож активісти сподіваються, що незабаром у Раді таки запрацює система сенсорного голосування.

Від січня цього року кноподавству Верховній раді є криміналом. Депутатам загрожує штраф від півсотні тисяч до 85тисяч гривень. У парламенті нинішнього скликання зафіксували найдивовижніший пристрій для порушення закону- апарат із книжок та паперів сконструював нардеп від ОПЗЖ Сергій Ларін. Утім, цей інцидент стався ще до ухвалення закону.

Кореспондент ТСН Дмитро Фурдак.

Повʼязані теми:

Наступна публікація