Без вибору: в Києві людям з інвалідністю буде непросто дістатися виборчих дільниць

Без вибору: в Києві людям з інвалідністю буде непросто дістатися виборчих дільниць

Без сторонньої допомоги ці кияни навряд чи зможуть здійснити волевиявлення.

Дві киянки, які на президентських виборах не змогли без перешкод дістатися своїх виборчих дільниць, подали до суду на ЦВК, тоді як у комісіях нагадують, що люди з інвалідністю мають можливість проголосувати вдома, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Юлія Ресенчук збирається на виборчу дільницю, аби перевірити її доступність – хоче зрозуміти, чи зможе у неділю дістатися кабінки для голосування самостійно. "Завжди якось так всі дільниці, на яких я голосувала, були вкрай недоступними, але якось раніше я закривала на це очі. Мені допомагали", - каже киянка. Побачене її засмучує – самостійно всіх перешкод на маршруті до скриньки з бюлетенями не подолати. Заступник голови дільниці, де голосуватиме Юлія, виправдовується – пандуса немає, але є кремезні хлопці. "Просто беремо хлопців, і вони заносять цих людей до нас на дільницю. На дільниці у нас є спеціальна кабінка, яка ширша трошки, столик, як за законом 75 см від підлоги – вони були задоволені. Тому у нас все буде добре", - переконана Тетяна Кадлубович.

ТСН дізнавалась, як людям на інвалідних візках без перешкод потрапити на виборчі дільниці

ТСН дізнавалась, як людям на інвалідних візках без перешкод потрапити на виборчі дільниці

Юлія Миронюк уже понад 10 років голосує вдома та запевняє, що це незручно, адже доводиться чекати увесь день. Пандус на її дільниці є, але кабінки та урни – на другому поверсі. "Є все-таки інші справи, і от на президентських виборах на першому турі в мене взагалі був робочий день", - зізнається киянка. Однак для неї є добра новина – дільницю переносять в інше приміщення. "Ми дізналися, що у нас є хвора, яка хоче голосувати на дільниці. Але вона пересувається тільки на візку", - пояснила голова виборчкому Неоніла Боцманова. Тож дівчина вперше в житті голосуватиме не вдома.

Валерій Сушкевич – уповноважений президента з прав людей з інвалідністю. Він приїздить на інтерв’ю з помічником – той пройшов спеціальне навчання і знає, як перевозити людей на візках. Ми зустрічаємось в урядовому кварталі, де розташована дільниця колишнього нардепа. На перший погляд, усе добре: пандус є. "І він досить по ухилу більш-менш непоганий", - констатує Сушкевич, але одразу звертає увагу на інші предмети, розташовані поряд, між якими не кожен візок зможе проїхати. Далі – сходи, бо дільниця на другому поверсі: "Виборча дільниця знаходиться за сто метрів від АП. Десь метрів 300 до Кабміну. Ну і десь метрів 500 до Верховної Ради. Щоб ви розуміли, що навіть тут права людини з інвалідністю і доступ до виборів – він обмежений і дискримінаційний".

Просимо виконувачку обов’язків директора спеціалізованої школи переставити смітник та горщик з квітами, що заважають. Реакція – шокує: "Ну, і що ви мені пропонуєте? Навіщо?" Згодом жінка вибачається, ЦВК ж на наш запит про інклюзивність виборчих дільниць за три дні так і не відповіла. Уповановажений з прав людини з інвалідністю каже – говоритиме з президентом про виборчий кодекс, аби переконатися, чи дотримані права людей з інвалідністю.

Кореспондент ТСН Валерія Ковалінська

Повʼязані теми:

Наступна публікація