Активісти взялися робити 3D-модель архітектури Києва, котра зникає

Активісти взялися робити 3D-модель архітектури Києва, котра зникає

Чимало пам’яток доводять до жалюгідного стану, аби знести та збудувати вигідні висотки.

За останні півроку в Києві знищили п’ять історичних будинків, тому волонтери взялися за захист культурної спадщини столиці. Вони хочуть відсканувати всі історичні будівлі міста та створити 3D-мапу, за допомогою котрої можна було б слідкувати за збереженням споруд, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Прибитий до землі нещодавно зведеним поруч скляним гігантом, дивиться на центр столиці розбитими вікнами і зруйнованим фасадом 150-річний дім Терещенків. Саме тут сторіччя тому було прийнято історичне рішення про спротив російським загарбникам. З кожним днем від неовікторіанської готики лишається все менше и менше. Єдиний захист різних ґратниць і старовинної ліпнини – табличка дрібним шрифтом. Але від негоди вона не рятує, а реставраторів ці стіни не бачили з часів проголошення Незалежності.

Київ у 3D: активісти відсканують усі історичні будівлі для їх збереження

Київ у 3D: активісти відсканують усі історичні будівлі для їх збереження

Архітектор Дар’я взялася переписати покинуті споруди, яких у самому Шевченківському районі налічується 160. Їх вона планує додавати до інтерактивної мапи, а допомогу зголосилися надати фахівці зі сканування: "Ми всі знаємо про пожежу в Соборі Паризької Богоматері. І саме завдяки тому, що ця будівля була відсканована, архітектори мають змогу відновити такі складні об’єкти. Якби така технологія була в Україні, ми, безумовно, могли б зберегти ці пам’ятки для наступних поколінь".

Андрій сканує дім Терещенків, сканер за кілька годин проходить усю поверхню міліметр за міліметром. Прилад рахує і запам’ятовує точну відстань до кожної точки фасаду, щоби потім усі балкончики, виступи і навіть тріщинки об’єднати на комп’ютері в одне ціле. У підсумку виходить модель, утворена з десятків мільйонів точок. Таку "споруду" можна рухати і роздивлятися під будь-яким кутом і наближати до найдрібнішої деталізації.

Аналогічним чином уже відсканували садибу Сікорського – національну пам’ятка ХІХ сторіччя, котра нині справляє гнітюче враження. Крізь западини вікон видно розмиті дощами перекриття, даху немає взагалі, з цегли проросли дерева. Садиба у приватній власності. І хоч нищити пам’ятки культури в Україні є злочином, але не заважати їм руйнуватися – за фактом, норма. Адже поганий стан будівлі – привід викреслити її з реєстру пам’яток і замінити кільканадцятьма поверхами дорогої нерухомості. Саме так з’явилися більшість бетонних споруд, які стирчать із панорами історичного центру столиці. Дар’я сподівається, що її мапа з нормативною базою дозволить киянам стежити за тим, що відбувається з пам’ятками, а тривимірні моделі збережуть пам’ятки для наступних поколінь – хоча б на комп’ютері.

Кореспондент ТСН Олександра Мітіна

Повʼязані теми:

Наступна публікація